Orbit logoA rágógumit bár nem mai formájában, de már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztottunk őseink.

Fertőtlenítő hatásukat azonban csak olyan 2007-ben fedezték fel Finnországban.

A rágózás ugyan nem helyettesíti a fogmosást étkezés után, azonban nagyon hasznos tud lenni. A Rágózásnak rendkívül sok pozitív hatását ismerjük: fokozza a nyáltermelést, mely segít a fogszuvasodás és a fogkőképződés megelőzésében. Erősíti az ínyt, a fogazatot, a száj körüli izmokat. Segít a nassolás utáni vágy legyőzésében, enyhíti a stressz tüneteit. A rágás hatására a fokozódik a nyáltermelés és a bélmozgás is.

A választás nem könnyű, az ízek, a színek a formák,gyakran elcsábítanak bennünket, vagy gyermekeinket,fontos azonban tudni,hogy akkor védi a rágó a fogzománcunkat, ha cukormentes változatát rágjuk. Ebből azt javaslom, válassza mindenki az ízlésének, kedvének megfelelőt.

Tévhitek:

Fontos megemlíteni, hogy minden étkezés utáni rágózás sem váltja ki a napi kétszeri alapos fogmosást, hiszen a nehezen elérhető fogközök tisztítására nem ad megoldást.

Gyermekeknek 6-7 éves kor alatt nem ajánlott szülői felügyelet nélkül, mert könnyen lenyelhetik a kicsik.

Rágózás fogszabályzóval?ragozas-kep-png

Régebben a válasz egyértelműen nem volt.

Legújabb klinikai kutatások szerint közvetlenül rögzített készülék felragasztása után, illetve a havi aktiválások után célszerű rágózni, csökkentheti a fájdalmat.

A rágózás pozitív hatással van a rágóizmokra is, ezáltal az egész fogazat alakulására. Pácienseimnek azt szoktam javasolni, amennyiben nem ragad bele a fogszabályzójukba :) nem kell lemondaniuk erről a szenvedélyükről. :)

Rágózzatok hát bátran minden étkezés után minimum 20 percig, persze csak diszkréten, minden illemszabályt betartva. :)

Jó szívvel ajánlom Nektek az Orbit finom, cukormentes rágógumijait, ami segít elpusztítani a bacikat, megelőzi a fogszuvasodást és friss leheletet is biztosít! Tegyünk  meg mindent Fogaink Egészségéért!

Lili

dr_Nochta_Lilian_kicsi 2 Dr. Nochta Lilian 

Fog- és szájápolási tanácsadó