Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi az a dolog, ami a mosógépet tönkreteszi, bizony elsőre a vízkövet mondanám. Azonban nem olyan régen megtudtam, hogy nem ez a legnagyobb ellensége a mosógépnek, hanem a mosószer, az öblítő és a rendeszeres 40 fokon történő mosás. 

Bizonyára Neked is feltűnt már, hogy a mosószer és az öblítő tartálya rendszeresen penészesedik, ami elég megrázó felfedezés, hiszen ezt a háztartási berendezést a ruháink tisztán tartására használjuk. A mosógép belsejében a mosószer is lerakódik, legfőképpen a por állagú fajták, de a folyékony mosószerek is képezhetnek lerakódásokat. Ha ráadásul a kelleténél többet adagolsz a mosáshoz, akkor nagy lesz a kockázata, hogy annak csak egy része kerül a ruhákhoz, a többi csak a mosógép eldugításáról gondoskodik. A forgalomba került öblítőkben pedig növényi anyagok is találhatók, melyek szerves vegyületek és ezek vízzel együtt tökéletes táptalajt biztosítanak a penészgombáknak, ráadásul ezt a folyamatot a mosógépbelső nedves, meleg környezete kifejezetten támogatja, a rendszeres 40 fokos mosások pedig csak fokozzák ezt a hatást.
A tisztítószerek által a ragacsos réteget alkotó penész nemcsak a tartályra telepszik, hanem rárakodik a mosógép belsejére és alkatrészeire is, így teszi tönkre azokat, valamint beleoldódik a mosóvízbe is, a szívós mikroorganizmusok pedig megtapadnak a ruhákon, sőt, ott maradnak száradás után is.
 
És mit tehetünk ez ellen?!
Az egyik legdrasztikusbb lépés, az hogy, nem használunk öblítőt a mosáshoz, inkább használj házilag készített bio és pénztárcabarát öblítőt, melynek alapja az ecet, ami sokkal alaposabban megszabadítja ruháidat a mosószer maradványaitól, ráadásul természetes, így nem okozhat allergiát a bőrödön. 
 
Hozzávalók:
  • 1 literes flakon
  • 1 dl (bio) almaecet, vagy sima háztartási ecet
  • illóolaj (például: levendula, narancs, fahéj, citrus, stb. )
  • víz
 
Elkészítése:
Az üvegbe öntsd bele az ecetet, majd töltsd tele az üveget vízzel. Csepegtess bele pár csepp illóolajat, rázd össze és már kész is! :) 
Fontos, hogy a keveréket minden használat előtt rázd fel. Egy mosáshoz a hagyományos öblítő mennyiségét add hozzá. 
 
Ha mégsem szeretnél lemondani az öblítőről, akkor mindig hígítva öntsd a tartályba. Érdemes csak a mosás előtt keverni a vízzel, így az illat koncentráltabb marad.
A mosógép ajtaját mindig hagyd nyitva és a mosószer adagolót mindig húzd ki a mosások végzetével, hogy kiszáradhasson.  A gumis részeket pedig mindig töröld szárazra egy puha ronggyal, mivel a penészgombák itt virágoznak a legjobban.
 
A mosógép higiéniai karbantartásához és élettartamának növeléséhez fontos, hogy rendeszeresen kitisztítsuk. 
 
Először is vedd ki a mosógép mosószer-adagoló fiókját, és meleg, enyhén ecetes vízbe áztasd be legalább fél órára. Ennyi idő alatt az ecet feloldja a lerakódásokat. Nézd meg, hogy a fiók helyén találsz-e mosószert és ha igen, azt is tisztísd ki ecetes vízzel. A fiókot is mosd teljesen tisztára, és helyezd vissza a gépbe. Ha nem tudod kivenni a fiókot, akkor csak önts bele meleg ecetet, és egy fogkefével súrold át. 
 
A teljes gép áttisztításához önts körülbelül 20 dkg trisót a gépbe és 90 fokos programon indítsd be a gépet ruha nélkül. A trisó lúgos környezetet biztosít, ami megöli a baktériumokat és gombákat, ezen kívül pedig a vízkövet is leoldja. A program vézgeztével hagyd nyitva a mosogépet és a húzd ki az mosószer tartót, hogy alaposan kiszáradhasson. Ezt érdemes minden hónapban egyszer megismételni a mosógépünk és ruháink védelmében.
(Cikkeinkben megjelenő tartalmakhoz szerzőink a nagyvilág érdekességeiből, híreiből inspirálódnak, olykor saját tapasztalataikat osztják meg Veletek.)