Napéjegyenlőségről akkor beszélhetünk, amikor a Föld mindkét félgömbjén azonos az éjszaka és a nappal hossza. Minden évben két ilyen jeles napot tartunk számon, egyet márciusban, egyet pedig szeptemberben.

Szeptember 22-én 14 óra 21 perckor a Nap eléri a kozmikus egyensúly útját az egyenlítőt, s elhozza a fény – árnyék egyenlőségének az idejét, a napéjegyenlőséget. Az évkör kiemelt napja ez, életünk felemelésének, harmonizálásának a lehetősége ekkor jelentősebb. Ezért ezen a napon érdemes elindítani olyan dolgokat, amelyek elsősorban a belső, lelki, szellemi rétegeinket fejlesztik. Szeptember 23-át követően már a déli égbolton, vagyis az “alsó világban” folytatja útját, így a lélek mélységeit világítja be központi csillagunk, a Nap.

Most van itt az ideje a fokozottabb belső figyelemnek, melyet meditációs gyakorlatokkal, csendes befelé figyeléssel is segíthetünk.

A napéjegyenlőségkor a fény és a sötétség aránya azonos, így egyfajta nyugalmi egyensúly jön létre. A bölcsek szerint a nap-éj egyenlőség hete fontos üzenettel bír, a megtisztulás és a felszabadulás lehetőségét ígéri.

Régi szokások szerint ezen az éjszakán ünnepet ültek, méghozzá a Földanyáét, az aratást és az utána következő pihenést helyezve előtérbe.

Ezen a napon test-lélek-szellem energiák harmóniarezgései is kiegyenlítődnek, valamint a múlt, jelen és jövő is összekapcsolódik bennünk.

Az őszi napéjegyenlőség napjához és az azt követő időszakhoz az elmúlás, búcsúzás és a számadás köthető. Kiváló alkalom arra, hogy emlékezzünk felmenőinkre, szeretteinkre.

Úgy tartják, hogy szeptember 23-tól a sötétség erői nyilvánulnak meg jobban. Őseink táltosai a régi hitben élve kis kenyereket, pogácsákat osztottak, elsősorban a szegények között. Érdemes nekünk is adakozónak lenni, mert a szívből, szeretetből és az önzetlen adomány százszorosan térül meg.

Hivatalosan is itt az ősz, hiszen szeptember 23-án átlépjük azt a határt, amikor már az éjszakák hosszabbak, mint a nappalok.

Szépítsük meg ezt az időszakot régi szokások felélesztésével! :)

ErikaTörköly Erika

énidő coach