Számos receptem alapja a köles, ez a csodás “ősgabona”, amely bizony joggal vívta ki magának a mostanában előszeretettel használt „superfood” címet.

Először egy böjtölős tisztítókúra alkalmával ismerkedtem meg vele, és azóta minden módon megpróbálom beilleszteni az étrendembe. Nagyon sok pozitív élettani hatása közül számomra a legfontosabb az erős vértisztító hatásásban rejlik.

A szilvás köleslepény egy a kölesfelfújt továbbfejlesztett változatából született meg. A kölesfelfújthoz képest egy jóval szaftosabb desszertre vágytam, így született meg ez a csodás desszert.

Hozzávalók:

  • 30 dkg félbevágott, kimagozott szilva
  • 17 dkg köles
  • 4 db tojás
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg növényi vaj
  • 3 dl rizstej
  • 2 dl víz
  • egy csipet só
  • 1 – 2 teáskanál fahéj

Először a kölest többször jól átmossuk, majd lepirítjuk, amíg édeskés illata nem lesz. A pirítást abban az esetben kihagyhatjuk, ha a mosást követően legalább 8 órára be tudjuk áztatni a kölest, majd az áztatást követően még egyszer átmossuk. Erre azért van szükség, mert a köles fitinsav tartalma igen magas, ami gátolja az ásványi anyagok felszívódását.

A lepirított, vagy beáztatott kölest 3 dl tejben és 2 dl vízben egy csipet sóval készre főzzük, pároljuk. Körülbelül 15-20 perc alatt megfő, majd megvárjuk, amíg kihűl. Én hideg vízbe szoktam rakni a lábast és párszor átkeverem benne a kölest, így meggyorsíthatjuk a folyamatot.

A megmosott, félbevágott, kimagozott szilvát a cukor felében megforgatjuk és ízlés szerint fahéjjal megszórjuk.

A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgájához hozzátesszük a maradék cukrot és a megolvasztott, nem meleg vajat és habosra keverjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük.

A kihűlt kölest hozzákeverjük a tojássárgás masszához, majd a hab felét hozzákeverjük ezzel fellazítva a tésztát, utána a maradék habot pedig óvatosan belekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.

Egy nagyobb tepsit, vagy egy jénai tálat kivajazunk és valamilyen liszttel vagy zsemlemorzsával megszórjuk. Én most köleskásapelyhet használtam a gluténmentes változathoz.

A beízesített szilvát elegyengetjük a kikent edényben, majd ráöntjük a köleses masszát, amit az előmelegített sütőben 170 fokon 45-50 percig sütünk.

Megvárjuk amíg a lepény kihűl, majd egy nagy deszkát vagy tálcát ráfektetünk az edény tetejére és egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Körülbelül 10 szeletre vágható fel a sütemény, így egy szelet 23 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Nagyon kiadós, laktató és egészséges desszert.

Jó étvágyat hozzá! :)

SzLZsu